Gépkocsi vezetés télen

Szeretnék további friss híreket kapni!

[b]Fékezés[/b]
Elengedhetetlen, hogy féktávolságát a megváltozott körülményeknek megfelelően számítsa ki, és a fékpedállal együtt használja a motorféket is.
A fékezésnek fokozatosnak kell lennie és kerülni kell a kerekek blokkolását. Amint a kerekek blokkolnak, az autó elkezd csúszni és kontrollálhatatlanná válik.
Ha a kerekek mégis blokkolnának és a gépkocsi csúszni kezdene, azonnal hagyja abba a fékezést, hogy visszanyerje a kerekek tapadását. Ezután kezdjen el óvatosan fékezni, és használja a motorféket. A csúszásveszély miatt lejtmenetben kapcsoljon alacsonyabb sebességfokozatba, mint azt száraz úton tenné.
Nehezen kezelhető helyzetek előtt (nagyobb kanyarok, lassítás stb.) a lehető legfokozatosabban fékezzen, és használja a motorféket.

[b]Oldalcsúszás[/b]
Havas úton, az oldalcsúszás elkerülése érdekében, elengedhetetlen a fokozatos gyorsítás. Ha a kerék csúszik, kapcsoljon magasabb fokozatba, hogy csökkentse a keréknek átadott nyomatékot, és visszatérhessen a megfelelő nyomvonalra.

[b]Kanyarok[/b]
Mielőtt kanyarodna, lassítson le, figyelve arra, hogy gépkocsiját egyenesben tartsa. Kanyarodáshoz a kormánykereket forgassa lassan, folyamatosan, hogy elkerülje a kerekek megcsúszását.
Kanyarban haladjon lassan, állandó sebességgel, így nem veszti el az uralmát gépkocsija fölött. Ha az első kerekek megcsúsznak, vissza kell szerezni a tapadásukat. Ezért emelje fel lábát a gázpedálról, így csökkentse sebességét: ha szükséges, óvatosan fékezzen, de kerülje a kerekek blokkolását. Ha a hátsó kerekek vesztik el tapadásukat (de az elsők még mindig tapadnak), gyorsítással szerezheti vissza az egyensúlyt. Semmilyen körülmények között ne fékezzen, mivel így csak növeli a gépkocsi megcsúszását.

[right][size=8]michelin.hu[/size][/right]


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.