Hogyan védjük értékeinket

A következőkben néhány érdekes és hasznos trükköt szeretnék bemutatni, ami könnyedén alkalmazható.

[b]Redőny és rács:[/b]
Minden fizikai akadály, akár egy redőny is elgondolkoztatja a „támadót”, mert redőnyt kibontani nem a legcsendesebb művelet és nem is két percig tart.

Profibb védekezést feltételez az ablakra szerelt rács, azonban csak akkor, ha a falra nem kívülről csavarozták fel. Muszáj ugyanis a betörő fejével gondolkodni: amit egyszerűen fel lehet szereli, azt egyszerűen le is lehet szerelni. Tehát a rács legyen benne a falban, vagy úgy legyen rögzítve, hogy azt kívülről ne lehessen megbontani. A rács belülről is felszerelhető, ha az ablak elé keresztbe kerül egy rúd, amely megakadályozza az ablak teljes nyitását, csak a bukó módot teszi lehetővé.

[b]Riasztók:[/b]
A lakások és házak biztonsági rendszerének fontos része a riasztórendszer. Az ajtóknál és ablakoknál elhelyezett nyitásérzékelők, valamint a teret figyelő mozgásérzékelők riasztanak, ha illetéktelen lép az otthonunkba. Persze akkor is riasztanak, ha mi voltunk túl lassúak a riasztó kikapcsolása közben.

Mivel a riasztóknak szükségük van áramforrásra, ezért a kiiktatás elkerülése miatt rendelkeznek akkumulátorral, illetve a vezetékes telefonos riasztással (el tudja vágni a telefonvezetéket a betörő) ellentétben a mobil riasztás szintén tartogat előnyöket. A riasztók akkor igazán hatékonyak, ha nemcsak a nagyvilágba, azaz helyileg riasztanak, hanem a riasztás megjelenik egy figyelőrendszerben. Éppen ezért nemcsak a riasztók bekötésének díjával (kb. 50.000-több százezer Ft), hanem a „figyelem”, azaz a távfelügyelet havi díjával (2.000-8.000 Ft körül mozog, a megrendelt szolgáltatásoktól függően) is számolni kell.

Létezik kisállat-biztos riasztórendszer is – tehát csak azért, mert otthon cicát tartasz, még nem kell lemondanod a biztonságról.

… és jöjjön a kedvencem…

[b]Érdekes védekezési technikák:[/b]
A függönyök szintén megakadályozzák a kíváncsi tekintetek kutatását. Érdemes portánkat átnézni a betörő szemével, és kitérni a legvadabb ötletekre is.
• A bejárati ajtó kiékelése vasalódeszkával vagy székkel. Az biztos, hogy az ajtó elé helyezett tárgyak nem óvnak meg a betörőktől, de legalább akkora zajt csapnak, hogy meghalljuk, ha valaki az ajtónknál matat.

• Régi záraknál (amelyek kulcslyukán át lehetett látni), előfordulhatott, hogy a kulcsot kilökték és egy tolvajkulccsal bejöttek a betörők, ezért sokan még most is úgy hagyják a zárban a kulcsot, hogy ne lehessen kilökni. Ha üveges (értsd: könnyen betörhető) ajtónk van, akkor ez inkább felelőtlenség – ebben az esetben a kulcs legyen minél távolabb a zártól.

• A kilincsre állított pohár vagy üveg a csörömpölésével riaszt, ha valaki lenyomja a kilincset.
• Az ajtó elé felszerelt, éjszakára elhúzott nehéz súlyú függöny, drapéria is plusz egy nehezítő tényező, pláne, ha egy kolompot akasztunk a karnisra.
• Vannak, akik a nagy fényerejű mozgásérzékelős lámpákra esküsznek.
• Ha riasztód van, már az is eltántoríthatja a betörőt, ha kiteszel egy matricát a szolgálattól, hogy náluk véded a házad.
• A bejárati ajtó közelében (cserép vagy lábtörlő alá) elrejtett kulcs tönkreteszi a védelmi rendszert és kicsit se nevezhető biztonságosnak.

[right][size=8]nlcafé[/size][/right]

[b]Neked van jó ötleted, Te hogyan szoktál védekezni a betörők ellen?[/b]