Hasznos tanácsok a makacs foltok ellen

Szeretnék további friss híreket kapni!

Ha nem házi praktikákat, hanem üzletben kapható folttisztítót alkalmazunk, mindig ki kell próbálni az anyag kis, rejtett részén, nehogy még nagyobb kárt tegyünk a textíliában.

A folt típusától függően sokféle módszer létezik.
Vizes folyadék okozta foltok eltávolítására legtöbbször elegendő egy gyors szapapnos, samponos mosás.
Olajos és zsíros pecséteknél a friss foltokra kukoricakeményítőt vagy hintőport tegyünk és 10-15 percig hagyjuk rajta, majd kaparjuk le. Nagyobb zsírfoltnál a zsír nagyját itassuk fel papírtörlővel, majd egy tiszta papírtörlőt tegyünk rá és hideg vasalóval vasaljuk át.


Vérfoltok, különösen a beszáradtak, nehezen vehetők ki a textíliákból. Gyógyszertárakból lehet beszerezni 3 %-os hidrogénperoxid-oldatot, azzal próbáljuk meg átitatni, várjunk míg pezsegni kezd, ekkor kiöblítjük. Ezt a módszert mindaddig ismételgethetjük, míg a folt meg nem szűnik. Ugyanezen elven működik, ha hígítatlan ecettel itatjuk át, rajta hagyjuk 10 percig, majd a folyadékot tiszta törlőruhával felitatjuk.
A boltokban kapható "Húspuhító fűszerkeverék", olyan enzimet tartalmaz, ami szintén eltávolítja a fehérje alapú foltokat, így a vért is. A port a még nedves foltra kell szórni és egy-két órát rajtahagyni. Erős szálú súrolókefével átkeféljük, kimossuk. Ha beszáradt vérfoltot szeretnénk eltávolítani, a port egy kevés vízzel keverjük össze és ezt a pasztát dörzsöljük bele a foltba.

Borfoltoknál minél hamarabb fel kell itatni a folyadékot törlőruhával vagy papírtörlővel.
Egy kávéskanálnyi mosószappant összekeverünk 3 %-os hidrogénperoxid-oldattal, ezzel az eleggyel egy tiszta szivacs segítségével áztassuk át a foltot. Nem kell megijedni, a folt megzöldülhet az oldattól, de ez a vizes öblítéskor, mosáskor el fog tűnni.
Szőnyegen vagy kárpiton a nedves foltot be kell szórni sóval, kikefélni, majd a foltot szódavízzel megnedvesíteni. Ezután szappanos oldattal átdörgölni.
Virágporok is hagyhatnak foltot. Fontos, hogy soha nem szabad kikefélni.
Alaposan ki kell rázni, majd beáztatni egy félórára hideg vízbe, kiöblíteni és ha még látszódik a folt, újból megismételni.
Rágógumi könnyen eltávolítható az anyagokból, ha betesszük a mélyhűtőbe. Ha keményre fagyott, könnyen le lehet tépni a felületről. Ha bútorkárpitba ragadt, erős, széles ragasztó szalagot kell a rágógumira nyomni és hirtelen mozdulattal lerántani.

Szepesi Klára


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.