Hamis és illegális gyógyszerek online terjesztése

Szeretnék további friss híreket kapni!

Az "Operation Pangea" fedőnévre keresztelt program az online forgalmazás három legfontosabb elemét vette célba: a tárhelyszolgáltatást /weboldalak működtetése/, az online pénzügyi tranzakciókat és csomagküldő szolgálatokat.

Ma az internetes kereskedelem útján gyakorlatilag minden gyógyszer beszerezhető, de a források jelentős része sajnos illegális. A forgalmazáshoz szükséges honlapot néhány óra alatt létre lehet hozni /lehetőleg távoli országban elhelyezett szerveren/, a vételár átutalására és a csomagok kézbesítésére pedig számos - legális - szolgáltatás igénybe vehető. Ezeknek a tranzakcióknak természetesen nyoma van, de az elkövetők valós adataikat nem adják meg, internetes oldalaikat pedig szükség esetén gyorsan megszüntetik, hogy aztán máshol, más néven újra létrehozzák.

A legutóbbi akcióban lefoglalt mintegy egymillió darab hamis illetve illegálisan terjesztett gyógyszer összértéke a hatóságok szerint eléri a 2,6 millió dollárt.
Az illegális forgalmazás leginkább a potencianövelők, a doppingszerek /hormonok, szteroidok/, a depresszió ellenes szerek, a fájdalomcsillapítók és a fogyasztószerek körére terjed ki, megjelentek azonban a vírusellenes szerek és kardiológiai készítmények is,
azaz már nemcsak az életmódhoz kapcsolódó, hanem az életmentő szerek is elérhetőek az internet kínálatában.

A tapasztalatok szerint az illegális forgalmazáson túl több esetben megállapítható volt az is, hogy szakmailag elfogadhatatlan körülmények között tárolták a gyógyszereket, hiszen a forgalmazók többsége egyáltalán nem rendelkezik szakértelemmel ezen a téren.

Mivel a számítógépes bűnözés nem ismer határokat, és az elkövetők minden különösebb erőfeszítés nélkül arctalanok maradhatnak, az illegális forgalmazás olyan méreteket öltött, illetve olyan új jelenségeket hozott létre, ami új bűnüldözési formák kidolgozását tette szükségessé. A feladat csak nemzetközi együttműködéssel, a hatóságok, az internet-szolgáltatók, a nemzetközi pénzforgalom és a csomagküldő hálózatok szereplőinek együttes munkájával oldható meg.

Mivel a közeljövőben nem várható a helyzet javulása, az Operation Pangrea akciót a tervek szerint 2011-ben is megszervezik.

[size=8]Dr. Panker Ádám Gyógyszereink folyóiratban megjelent cikke alapján - Szepesi Klára[/size]


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.