Gépkocsi-karbantartás télen 2. rész

Szeretnék további friss híreket kapni!

Ráadásul télen a hideg miatt több időre van szüksége a motornak az üzemi hőfok eléréséhez. Az üzemanyagkeverék képzés valamint az égés a hideg motortérben messze áll az optimálistól, ami szintén növeli a fogyasztást. Másrészt a hideg téli időben csökken a motorolaj viszkozitása, azaz állaga sokkal sűrűbbé válik, ennélfogva a motornak sokkal nagyobb ellenállással kell szembenéznie.
[b]
Télen hamarabb megy tönkre az akkumulátor. Miért?[/b]
A motor elindítása télen sokkal több energiát igényel, mint nyáron. Az alacsony hőmérséklet akár 50%-al is csökkentheti az akkumulátor teljesítményét. Próbáljuk meg a téli időszakban a lehető legésszerübben használni autónk akkumulátorát. Vagyis amíg a motor nem jár, egyetlen fogyasztót se kapcsoljunk be. Tehát ne felkapcsolt lámpákkal indítsuk be az autót, ne hallgassunk zenét álló motorral, a klímát ne használjuk maximum teljesítménnyel és az ablaktörlőket se indítsuk el, csak ha már elindítottuk a motort.
[b]
Télen nehezen indul a dízel. Mit tegyek?[/b]
Még a tél beálta előtt ellenőrizni kell az izzógyertyát. Amennyiben az „elöregedés" jeleit véljük felfedezni, cseréljük ki, ezzel nem csupán az indítást könnyítjük meg, a téli hideg reggeleken, de az akkumulátort is kíméljük, így annak hosszabb lesz az élettartama. Egy másik segítség lehet az olajcsere. Régi, használt, sűrű olajban nehezebb a motor megforgatása. Ezért célszerű a régi olajat alacsony viszkozítású olajra cserélni, ezáltal jelentősen megkönnyítjük a motor átforgatását inditáskor.

[b]Befagyott a hűtőviz. Mit tegyek?[/b]
Az első és legfontosabb, hogy a motort semmi esetre se indítsuk el. Nulla fok alatti hőmérsékletben ha tiszta víz van a hűtőrendszerben, akkor az azonnal belefagyhat. A megfagyott folyadék pedig szétrepeszti a motorblokkot. Amikor felolvad, akkor elfolyik a hűtővíz és beégnek a hengerek. Ennek javítása pedig nagyon sokba kerül.

A hűtőfolyadék állapotát a fajsúlya alapján lehet ellenőrizni. Ehhez egy mérővel meg kell mérni a hűtővíz fagyáspontját. Ha a használat során lecsökken a hűtőfolyadék szintje, akár nyáron is, fagyálló-koncentrátummal kell pótolni, de 2-3 év után teljes cserére is szükség van.

[b]Az ablaktörlő a szélvédőhöz fagyott. Mit tegyek?[/b]
Úgy gondolom ezzel a jelenséggel már mindannyian találkoztunk. A lehető legrosszabb amit tehetünk, hogy erőszakkal megpróbáljuk felemelni, mert a gumiréteg nagyon érzékeny, ennélfogva könnyen elszakadhat, megsérülhet, majd később használatkor csíkosra törli a szélvédőt, ami csökkenti a kilátást. Ilyen helyzetben töntsünk fagyálló koncentrátumot az ablaktörlőkre, majd 2-3 perc múlva ovatosan mozgassuk meg őket. Ha nem akarjuk ezzel tölteni az időt reggel, akkor ajánlott este fölemelni az ablaktörlő lapátokat, így biztosan nem fognak a szélvédőhöz fagyni.

Neked is van valami jól bevált ötleted? Oszd meg velünk.


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.