2349-el nőtt Újbuda lakosainak száma

Szeretnék további friss híreket kapni!

A XI. kerület önkormányzata a 2011. évi költségvetés koncepciójának kidolgozása során szembesült azzal, hogy a korábbi vezetés által folytatott költségvetési politika komoly finanszírozási kockázatokat rejt magában. A kerületi költségvetés egyenetlenségeinek kiküszöbölése érdekében intézkedéscsomagot dolgozott ki az önkormányzat, a munka során felmerülő számos megoldásra váró probléma miatt a feszített tempó ellenére is csak december közepére sikerült befejezni a tervezetet. Az önkormányzat ezután a 2010. december 16-i testületi ülésén végül elfogadta, hogyan változik az építményadó-rendelet a XI. kerületben.
A változtatásra azért volt szükség, mert számos olyan, a kerületben ingatlannal rendelkező és ebben az ingatlanban életvitelszerűen élő polgár van Újbudán, akik különböző okokból nem a kerületben rendelkeznek bejelentett állandó lakhellyel. Így ők is a kerületi költségvetés haszonélvezői. Az államháztartás forrásmegosztási szabályai alapján viszont az önkormányzatok a bejelentett állandó lakosok száma szerint jutnak adóbevételekhez, támogatási kvótákhoz. A be nem jelentett lakosok után ezért a XI. kerületi önkormányzat nem kapott bevételeket, annak ellenére, hogy nyilván ők is használták a kerület intézményeit, útjait, és terhelték is azokat.

A képviselő testület ezért úgy döntött december 16-án, hogy felemeli a kerületi építmény- és telekadót, melynek fizetése alól mentesíti az állandó kerületi lakosokat. Emiatt számos a kerületben ingatlannal rendelkező, de be nem jelentett polgár dönthetett úgy, hogy inkább bejelentkezik, hogy mentesülhessen az adófizetés alól.

A szabályok szerint minden évben a január 1-jei állapot szerint történik a forrásmegosztás, így a kérdés tisztázása nem tűrt halasztást. Az idő rövidsége miatt a lakosságot több csatornán is értesítették a változásokról, így például az önkormányzat minden társasházban kihelyezett egy tájékoztatót, részletes információt közölt a kerület honlapján, valamint a helyi média is többször több helyen beszámolt a rendelet módosításáról. Az átjelentkezések megkönnyítése érdekében a kerületi okmányirodában rendkívüli intézkedéseket léptettek életbe, melyek következtében az ügyintézés felgyorsult, így komoly torlódás nem is alakult ki a sokszorosára növekedett forgalom ellenére sem.

A rendelet hatására alig két hét alatt (december 20. és december 31. között) közel 2%-kal (2349 fővel) emelkedett a XI. kerület állandó lakosainak száma. A kerület bevétele várhatóan több százmillió forinttal növekszik azáltal, hogy a lélekszáma növekedett, és ebből adódóan az állami forrásmegosztás aránya is nőtt, valamint azáltal, hogy számíthat azoknak a befizetéseire, akiket érint az új építményadó. Ez pedig – a kiadások csökkentésével párhuzamosan – biztosítja a XI. kerület költségvetésének fenntartható finanszírozását, a további eladósodás elkerülését.
[right][size=8]Újbuda Média[/size][/right]


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.