Káros a tej vagy nem?

[b]A tejjel izmot lehet építeni[/b]
[u]Az igazság:[/u] abszolút. A tej tele van jó minőségű fehérjékkel, 80 százalékban kazeint tartalmaz, míg 20 százalék savót. A savót gyors fehérjének is nevezik, mert gyorsan alakul át aminosavakká, és hamar a véráramba kerül. Ezért[b] jó edzés után fogyasztani. A kazein lassabban emésztődik meg, a szervezetet hosszan ellátja a szükséges energiával.[/b]

[b]Teheneknek gyakran adnak antibiotikumokat. Ez nem teszi a tejüket egészségtelenné?[/b]
[u]Az igazság:[/u] senki igazán nem tudja. Néhány tudós szerint a tej lehet felelős azért, hogy az antibiotikumok nem képesek olyan hatékonyak lenni, mint kéne, egyfajta rezisztencia alakult ki velük szemben. De ezt soha nem bizonyították.

Az igaz, hogy a hormonok és antibiotikumok soha nem képezték egy tehén természetes diétájának a részét. Kanadai kutatók például felfedezték, hogy hormonokkal kezelt tehenek gyakrabban kaptak tőgy-gyulladást. A biotej jó alternatíva, igaz, jóval drágább mint nem bio párja.

[b]A zsírmentes tej sokkal egészségesebb mint a teljes tej[/b]
[u]Az igazság:[/u] nem. Korábban azt mondták, a zsírszegény tej csökkenti a koleszterinszintet. Dán kutatók szerint azok, akik tejben gazdag diétát folytattak, az LDL koleszterin növekedését tapasztalták. Mindazonáltal csak nagyon kis mértékben, és ezek az emberek napi több mint 1 liter tejet ittak meg. A tri-glicerid szint (ami a szívbetegség egyik jele) 22 százalékkal csökkent. Ezért napi 2-3 pohár tej egy nap sokat segíthet elkerülni a stroke-ot.
[right][size=8]Szimpatika.hu[/size][/right]