Hamarosan elkészül a Közalkalmazottak háza

Szeretnék további friss híreket kapni!

A Közalkalmazottak Háza hat évvel ezelőtt került az önkormányzati tulajdonú Buda-Hold Kft. tulajdonába. A negyven éves épületet egykor közalkalmazottak bérelhették kedvezményes áron, jó ideje azonban már csak azok élnek itt, akiknek nem volt lehetőségük máshová menni. A lakóházat a negyven év alatt egyszer sem újították fel, így rendkívül rossz állapotbab került. Az üzemeltető cég évi 10 millió forintot költött közüzemi számlákra és az épület fenntartására, holott a költségek a megfelelő működés esetén nem érték volna el a 7 milliót sem.

A Buda-Hold végül az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében talált uniós pályázati lehetőséget épületenergetikai és épületrekonstrukciós beruházásokra. A nyertes pályázatnak hála a 74 millió forintos összköltség 60 százalékát az EU finanszírozza, a felújítási munkálatok így gyors léptékben haladhatott előre. Molnár László alpolgármester ennek kapcsán elmondta, az önkormányzat számára azért is kiemelt jelentőségű a felújítás, mert a ház mintaprojektként szolgálhat a panel jellegű épületek energetikai korszerűsítéséhez. - Szeretnénk példát mutatni, hogy a környezetvédelmi fejlesztésekre kell és érdemes áldozni. A jövőben a lakosságot is támogatni és ösztönözni kívánjuk, hogy hasonló pályázatokba fogjanak - tette hozzá az alpolgármester.

A beruházás első ütemében szigetelték a tetőt, a homlokzatot és a lábazatokat, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert. A télen kezdődött második ütem során napkollektorokat és napelemeket telepítenek a tetőre. A beruházás eredményeként a ház hő felhasználása a tervek szerint 40 százalékkal csökken majd, míg a fűtésre fordított hő közel 60 százalékkal. Végül a projekt lezárásaként a jövő év elejére tervezett harmadik ütemben a ház belső átalakításait végzik majd. Az épületben ugyanis mindössze 12 m2-es lakófülkék vannak, a munkálatok során ezeket építik át 25 m2-es garzonokká. A Közalkalmazottak Háza jövőre a komplett fejlesztés befejeztével Újbuda, sőt Budapest egyik legtakarékosabb épülete lesz.
[right][size=8]Újbuda Önkormányzat sajtóiroda[/size][/right]


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.