A hajfestés kérdései

Szeretnék további friss híreket kapni!

Színezés
A hajszínezők a hajat a savas festékmolekulákból képződő sók vékony rétegével vonják be. A nagy molekulák a sok konjugált (váltakozó) kettős kötés miatt színesek. A különböző molekulák keverékéből sokféle szín jöhet létre. Mivel ezek a molekulák nagy méretük miatt nem hatolhatnak át a hajszál külső rétegén, a szál felületén telepszenek meg - a következő mosásig.

Festés
A féltartós festékek már hat-nyolc mosást bírnak ki. A negatív töltésű hajszál és a pozitív töltésű festékmolekula elektrosztatikusan vonzza egymást. Ezek a molekulák is túl nagyok ahhoz, hogy behatoljanak a haj belsejébe, ezért a felületén maradnak, de az elektromos vonzóerő miatt hat-nyolc mosásig megtapadnak.

A tartós festékek kis molekulákból állnak,(például fenilén-diaminokból, amino-fenolokból és rezorcinból), amelyek behatolnak a haj belsejébe. A molekulák nem színesek, és az első mosásra lesodródnának a hajról. Hogy ezt megakadályozzák, és "megfessék" őket, oxidálószert, rendszerint hidrogén-peroxidot (H2O2) is adnak a készítményhez. A hidrogén-peroxid a p-fenilén-diamint kinon-diiminné, a p-amino-fenolt kinon-iminné oxidálja. Ezek a molekulák a hajfesték többi komponensével színes festékmolekulákat alkotnak A keletkező festékmolekulák túl nagyok ahhoz, hogy kijussanak a kéregrétegből, tehát a haj színe megmarad.

Sokan azt gondolják, hogy minél tovább hagynak magukon valamilyen hajszínező anyagot, annál jobb eredményt, szebb színt érnek el vele. Ez tévedés: a hajfesték hatóidejét, a festésre szánható időmaximumot egyértelműen közlik a termék használati utasításában. Ezen az időn túl fennáll a veszély, hogy a hajszínező festékben lévő anyagok agresszívan hatnak a hajra, kárt tesznek benne, és ki is szárítják. A legkíméletesebb, de tartós hajfestéshez inkább a vörös, illetve barna árnyalatok ajánlhatóak.

Festékallergia
A kérdés csak az, hogy a sokféle vegyi anyaggal nem okozunk-e kárt magunknak, hajunknak. A szakemberek ugyanis egyre gyakrabban figyelmeztetnek a hajfestés veszélyeire, ugyanis a hajfestékkel szembeni allergiás esetek száma folyamatosan nő.
Európai dermatológusok felhívják a hajukat festők figyelmét arra, hogy a parafeniléndiamin, vagyis a PPD, amely a kereskedelmi forgalomban kapható festékek mintegy kétharmadának alkotórésze, allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Egy londoni klinikán az allergiavizsgálatok eredményei szerint hat év alatt megduplázódott a hajfestésre allergiások száma, a legtöbben azonban nem foglalkoznak a tünetekkel és nem fordulnak orvoshoz.

Az allergia fájdalmas kiütések formájában jelentkezik a fejbőrön a hajvonalnál és az arcon, egyes súlyosabb esetek pedig akár kórházi ápolást is igényelhetnek. A gyártók szerint hajfestékeik a legalaposabban tesztelt termékek közé tartoznak, az egyes allergiás esetek száma alacsony, emellett pedig javasolják az első hajfestés előtt 48 órával egy bőrérzékenységi teszt elvégzését.

Hiába a figyelmeztetés, a különböző felhívások, azért a nők, néha befolyásolhatatlanok elképzeléseiket illetően. Allergiás tüneteket észlelve, azonnal orvos tanácsát kell kérni. A hajfestés a hajhagymákat nem károsítja, az újonnan kinövő haj mindig egészséges, de a nem megfelelő módon és mennyiségben használt vegyi anyagok hatására hajunk fakóvá, töredezetté válhat. Ha csak tehetjük, feleslegesen ne terheljük hajunkat és fejbőrünket dauerrel, hajfestéssel.

Házipatika.hu


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.