Megújul a Közalkalmazottak Háza

Szeretnék további friss híreket kapni!

A Közalkalmazottak Háza hat évvel ezelőtt került az önkormányzati tulajdonú Buda-Hold Kft. tulajdonába. A negyven éves épületet egykor közalkalmazottak bérelhették kedvezményes áron, jó ideje azonban csak azok maradtak itt, akiknek nem volt lehetőségük máshol lakni. A lakóházat a negyven év alatt egyszer sem újították fel, így rendkívül rossz állapotbab került. Az üzemeltető cég évi 10 millió forintot költött közüzemi számlákra és az épület fenntartására, holott a költségek a megfelelő működés esetén nem érték volna el a 7 milliót.

A Buda-Hold végül az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében talált uniós pályázati lehetőséget épületenergetikai és épületrekonstrukciós beruházásokra. A nyertes pályázatnak hála a 74 millió forintos összköltség 60 százalékát az EU finanszírozza, a felújítási munkálatok így meg is kezdődhettek. A beruházás során szigetelik a tetőt, a homlokzatot és a lábazatokat, kicserélik a nyílászárókat, a fűtési rendszert pedig szabályozhatóvá teszik.

A tetőre napkollektor és napelem kerül, melyek a meleg víz előállításában, illetve a villamos energia visszapótlásában játszanak fontos szerepet. A korszerűsítéssel elért megtakarítás előreláthatóan minimum 40 százalékot jelent, de optimális esetben az 50-60 százalékot is elérheti. Az elős ütem munkálatai várhatóan december közepére befejeződnek, a második ütem a ház belső átalakításait végzik majd. Az épületben ugyanis mindössze 12 m2-es lakófülkék vannak, a munkálatok során ezeket építik át 25 m2-es garzonokká.
[right][size=8]Újbuda Önkormányzat[/size][/right]


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.