Börtön a Facebook miatt?

Szeretnék további friss híreket kapni!

Ahmed Hasszán Bassyouni csupán olyan információkat tett közzé a Facebookon, amelyek szabadon hozzáférhetők az interneten, és már többször megjelentek egyiptomi újságokban is - állt a nemzetközi emberi jogi szervezet pénteki közleményében.

Bassyounit kedden állították bíróság elé. A vád szerint katonai titkokat árult el, és katonai vonatkozású kérdésekre adott válaszokat, holott erre nem volt engedélye. A férfit október végén tartóztatták le, miután interjút adott egy egyiptomi rádiónak facebookos csoportjáról, amelynek a "Sorozó és Mozgósítási Hatóság" nevet adta, vagyis ugyanazt, ahogy a katonai szolgálat szervezéséért felelős egyiptomi intézményt hívják.

Miután lement az interjú, Bassyouni kisétált néhány percre, majd szóltak neki, hogy menjen vissza a stúdióba, ahol már katonai nyomozók vártak már rá, és őrizetbe vették. Az Amnesty International közleménye szerint be kell fejezni azt az egyiptomi gyakorlatot, hogy civileket katonai bíróság elé állítanak, mert "ez a tisztességes tárgyaláshoz való jog megsértése".

Ha bűnösnek találja a bíróság, Bassyouni öt év börtönt is kaphat. Egyiptomban két nap múlva tartják a parlamenti választásokat, miközben a hatóságok tömegesen veszik őrizetbe az ellenzékieket, és lesújtanak a másként gondolkodókra valamint a kormányt és az elnököt bíráló újságírókra.

hvg

Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.