3 nőt bántalmaznak percenként

Szeretnék további friss híreket kapni!

A bántalmazás történhet szóban (sértegetés, megalázás), lelkileg (barátoktól, munkától, családtól való elszigetelés; állandó ellenőrzés), szexuálisan (nem kívánt szexuális tevékenységre való kényszerítés, fogamzásgátlás akadályozása), gazdasági erőszak formájában (anyagi függésben tartás). Az esetek többsége családon belül történik, az elkövető legtöbbször egy ismerős, barát, rokon, vagy akár a férj maga.

Miért tűrnek a nők?
Néhányan abban a hitben élnek, hogy egy erőszakos apa is jobb a semminél; valamint a házassági eskü fényében el kell fogadniuk férjük „rossz tulajdonságait” is; mások a szerelem illúziójába kergetik magukat; míg sokakat önbecsülésük hiánya tart kényszerhelyzetben, amit esetleg pont a partnerük táplált beléjük. Legtöbbször azonban a félelem tartja őket vissza, rettegnek a partner bosszújától, az anyagi függőségből, érzelmi zsarolásból való kitörés következményeitől.
A fejlődő országokban az erőszak a nőket többszörösen éri: egyrészt a szegénység kényszeríti őket olykor szexuális szolgáltatások nyújtására, másrészt az egész kultúra a férfiakkal szembeni másodrendűségüket sugallja. A szegénység miatt gyakran már tinédzser korú lányokat adnak férjhez. A fiatal lányok ezáltal rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek: nincsenek tárgyaló helyzetben férjükkel szemben, így nem csoda, hogy általában nagyon korán szülnek, ami sokszor az életükbe is kerül. A 15–19 éves lányoknál jóval kockázatosabb a szülés, hisz testük még kiforratlan, nem áll készen egy új élet kihordozására.

Van megoldás!
A bántalmazást elszenvedő nők sokszor nem tudnak kihez fordulni, félnek a bántalmazó megtorlásától. Számukra nemcsak a szóbeli vagy tettlegességig fajuló bántalmazás okoz feldolgozhatatlan fájdalmat. Az, hogy problémájukat nincs kivel megosztaniuk, csak fokozza a feszültséget. Pedig a fájdalmas élmények kibeszélése és az érzések hasonló helyzetben lévőkkel való megosztása legtöbbször az egyik legfontosabb lépés a probléma megoldásában.
Számukra jelenthet megoldást a Kék Pont Alapítvány által szervezett női csoport, melyhez november 30-án lehet csatlakozni.
A csoport célja, hogy a nőket érintő szóbeli bántalmazást mind többen felismerjék és feldolgozzák. A foglalkozásra azokat a 18. életévüket betöltött nőket várják, akiket szorongással, aggodalommal tölt el a fenti téma, és vállalkozni kívánnak a bénító tabuk feloldására. A csoportot vezető pszichológus, pszichodráma-vezetők – Erdei Kata és Majsai Hideg Tünde – szeretnék elérni, hogy a problémafeltárással mindenki számára lehetőséget nyújtsanak az önismeret és az empátiás készség fejlesztésére.

Helyszín: Kék Pont, Budapest, IX. Gát utca 25. I. 8. a csoportok hetente, kedden, 17 órától 19.30-ig lesznek.

Nők lapja Café


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.