Sashegyi hobbikertekbe költözött a világ-összefoglaló

[justify]A sashegyi lakóházak között megbújó hobbitelkek szerves részei Budapestnek, de még a közelben lakók sem feltétlenül tudnak a létezésükről. A Brassó út – Dayka Gábor utca – Őrség utca által határolt területen fekvő kertecskékben álló házikók, bódék és tákolmányok képzőművészeti akciók segítségével négy napra nemzeti pavilonokká lényegültek át. A növényekkel szegélyezett kis ösvényeken bolyongva a látogatók követhették a kis nemzeti zászlókat, és rábukkanhattak például Finnország, Izrael, Észak-Korea vagy éppen Lengyelország pavilonjára. A Giardini Biennale Sashegy játék volt a képzelettel, amely egy egyszerű mentális csavarral és némi kritikai éllel idézte meg a kortárs képzőművészet egyik legrangosabb eseményét, a Velencei Biennálét.

A lengyel művészek kulturális programokkal várták az érdeklődőket. A megnyitó másnapján Tomek Saciłowski egy kis közös kertészkedés után képzőművészeti installációt készített a központi, magyar nemzeti pavilon kertjében. A hétvégén pedig kerti buli jelleggel kötetlen beszélgetéseket, előadásokat tartottak, amelyeken például Bálint Mónika és Jonathan Garfinkiel kanadai író vett részt. Ezekbe bárki bekapcsolódhatott. Mindezt egy zenei performansz követte, az este pedig horrorfilm vetítéssel ér véget, ami az elhagyatott sashegyi hobbikertekben izgalmas élményt nyújtott az igazán kalandor lelkűeknek. A produkciót a Lengyel Intézet, valamint a Sashegyi Kertbarát és Természetvédő Egyesület támogatta a negyedik PLACCC Fesztiválon.

A produkció eredeti változatát tavaly nyáron Varsóban mutatta be Joanna Warsza kurátor (Fundacja Laury Palmer) és Tomek Sacilowski képzőművész (Galeria Le Guern) a lengyel fővárost körbefonó hobbitelkeken. Az akciót most magyar közreműködők segítségével adaptálják Budapestre, hiszen a kertekben látható alkotások erőteljesen merítenek a helyszín történetéből és érzelmi töltetéből. A Giardini Biennale Sashegy szervesen kapcsolódik a lengyel alkotók eddigi munkáihoz, amelyek szintén a valóság és a fikció határán egyensúlyoztak. Nem véletlen, hogy a csoport Laura Palmer után kapta a nevét, aki nincs jelen, mégis körülötte zajlanak az események a Twin Peaks című kult tévésorozatban.[/justify]

[right][size=9]Tölgyi Kriszta sajtóreferens PLACCC[/size][/right]