Új templom lesz Lágymányoson

[justify]Decemberben lesz két esztendeje, hogy 99 évre ingyenes használatra a Budapest Lágymányos Szent Adalbert Plébániának adta Újbuda Önkormányzata a Fehérvári út – Etele út találkozásánál lévő területet. Azóta elkészültek az építészeti tervek, és ha az építési engedélyek is megvannak, megkezdődhet a beruházás gyakorlati folyamatának előkészítése. Musits Antal (Tóni atya) érdemes. esperes, plébános lapunknak elmondta, egy hozzávetőlegesen 750 millió forintos beruházásról van szó, amelynek költségeit kell előteremteni, majd pedig az épületek és környezetük fenntartásáról kell gondoskodni. Ebben a vállalásban Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom-Budapest Főegyházmegye érsekének javaslata alapján a Főegyházmegye a maga lehetőségei szerint támogatja a plébánia ezen törekvését. A hívektől ilyen mértékű adományokra nem lehet számítani, ám a plébános úgy fogalmazott, az államnak és az önkormányzatnak lesznek lehetőségei, hogy amennyiben fontosnak ítélik az ügyet, anyagilag is segítsék a megvalósítást.
Az egyház hármas misszióját – megszentelés, oktatás, szeretetszolgálat – itt Lágymányoson szerény körülmények között, de kitartó munkával, a hívek elkötelezettségével jelenleg is sikerül teljesíteni. A Fehérvári úti kis kápolna a szentmisék és a fiatalok vallásoktatásának helyszíne. Kényelmesebben, több lehetőséget nyújtva ezt a szerepet az új plébánia épület veszi át, amely helyszíne lesz egyéb közösségi eseményeknek is. Az 1994-ben létrehozott Szent Adalbert Missziós Alapítvány égisze alatt szervezik egyebek között a cserkészéletet, az idősekkel való foglalkozást, a határon túli magyarokkal a folyamatos kapcsolattartást és segítségnyújtást. Ezek mellet több mint egy évtizede ingyenes fogorvosi ellátást nyújtanak mindazoknak, akik a térítésmentesség megszüntetésével nem tudják megfizetni a kezeléseket.
Tóni atya, vállalásaik közül kiemelte, a panelházakban, rácsok mögött, bezárt életet élő időseknek szeretnének tartalmas, méltó napi elfoglaltságot biztosítani azzal a 70-80 embert befogadó napközi otthonnal, ahol együtt lehetnek, beszélgethetnek, segíthetik egymást. A plébános úgy fogalmazott, templomot nem azért építünk, hogy egy épülettel több legyen, hanem azért, hogy Isten háza mindenki előtt nyitva állva a lélek megnyugvását és békéjét szolgálja, a rend nyugalmát hirdesse.[/justify]

[size=8][right]Forrás: ujbuda.hu[/right][/size]