Kötelező tüdőszűrő vizsgálat – életet menthet

[img]/e107_images/newspost_images/friss2.png[/img][b]A regionális tiszti főorvos elrendelte a főváros területén élő, állandó vagy ideiglenes bejelentéssel ott lakó, illetve a településen huzamosabb ideig tartózkodó 30 év feletti lakosság körében a kötelező tüdőszűrő vizsgálat elrendelését.[/b]

A mellkasröntgen-felvételekkel felfedezett tüdőrákos betegek körében a betegség stádiummegoszlása kedvezőbb, és a sikeresen operáltak aránya duplája a panasszal érkezettekéhez képest.

A Tüdőgyógyász Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint indokolt a 40 év feletti dohányosok évenkénti ernyőfénykép-szűrése.

A tüdőrák és egyéb tüdő-elváltozás azonban nem csak a dohányosokat fenyegeti. Dr. Csaba Károly regionális tiszti főorvos elrendelte a főváros területén élő, állandó vagy ideiglenes bejelentéssel ott lakó, illetve a településen huzamosabb ideig tartózkodó 30 év feletti lakosság körében a kötelező tüdőszűrő vizsgálat elrendelését.

A szűrővizsgálaton nem kell részt venni azoknak a személyeknek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton részt vettek, illetőleg azoknak, akik tüdőgondozó intézményben gyógykezelés alatt állnak.

A szűrővizsgálatra kötelezettek a vizsgálat helyéről is idejéről értesítést kapnak, amelyekre a Fehérvári út 12 szám alatti tüdőgondozóban behívási rend szerint naponta 8-13, és 14-19 óra között kerül sor.

A szűrővizsgálatok életet menthetnek – ugyanis a megbetegedések zömére igaz (de különösen igaz a rosszindulatú daganatos megbetegedések esetében is), hogy minél hamarabb fedezik fel a kórképet, annál több a terápiás lehetőség, és így sokkal nagyobb az esély a gyógyulásra.
[right]
[size=8]Újbuda Média[/size][/right]

[color=#ff6600][b]Legyél Te az első, aki megosztja ezt a hírt ismerőseivel a FaceBookon és az Iwiwen.[/b] [/color]