A kutyatartás felelősséggel jár

Szeretnék további friss híreket kapni!

AZ ÁLLATTARTÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

5. §.

(1) Állatot tartani csak úgy lehet, hogy a tartás:

a) állat vagy ember egészségét veszélyeztető fertőzést és sérülést ne okozzon, testi épséget ne veszélyeztessen,

KUTYATARTÁS SZABÁLYAI

11. §.

(3) Harapós, vagy támadó természetű kutyát zárt ajtó mögött kell tartani és a lakóház bejáratán, jól látható helyen a harapós kutyára utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.

12. §.

(1) Kutyát utcán, parkban és lakóház közös használatú helyiségeiben, udvarán csak pórázon szabad vezetni. Harapós, támadó természetű kutyákat szájkosárral is el kell látni.

(2) Játszótérre, tiltó táblával megjelölt parkterületre, közterületre, iskolába, óvodába, bölcsődébe, élelmiszer üzletbe, vásárcsarnokba, egészségügyi és oktatási intézményekbe, strandokra kutyát bevinni még pórázon sem szabad.

VII.

SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELKEZÉSEK

15. §.

(1) Szabálysértést követ el és 100.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki:

a) úgy tart állatot, hogy veszélyezteti az állat vagy ember egészségét, testi épségét, életét,

m) harapós kutyát, támadó természetű és veszélyes fajtájú kutyát közterületen szájkosár nélkül vezet

A veszélyes és a veszélyessé minősített eb tartására vonatkozó rendelkezések

7. § (1) A veszélyes és a veszélyessé minősített eb nyakörvén jól látható jelzést („biléta”) kell elhelyezni. A biléta legalább öt centiméter átmérőjű, piros szegélyű fehér korong, egyik oldalán a tulajdonos neve, lakcíme, másik oldalán az eb azonosító száma és fekete színű „Veszélyes!” felirat szerepel. A biléta beszerzésének költségei az állat tulajdonosát terhelik.

(2) A veszélyes és a veszélyesnek minősített eb olyan megfelelően zárt, bekerített vagy elkerített helyen (kennel) tartható, amely megakadályozza az ebnek a közterületre történő, felügyelet nélküli kijutását, illetve, hogy az eb embernek vagy állatnak sérülést okozzon.

(3) A veszélyes és a veszélyessé minősített eb tartására szolgáló ingatlan be-, illetve kijáratain: „Vigyázat! Veszélyes eb!” feliratú táblát kell elhelyezni. A szöveg mellett támadó ebet ábrázoló grafika feltüntetése szükséges. A táblát jól látható helyen, megfelelő módon kell elhelyezni.

8. § (1) A veszélyes és a veszélyesnek minősített ebet közterületen vezetni, tömegközlekedési eszközön szállítani - amennyiben a fuvarozási szabályzatok szigorúbb követelményeket nem állapítanak meg - csak a harapás lehetőségét megakadályozó, biztonságos fém szájkosárral és a kibújást megakadályozó fojtó nyakörvvel, két méternél nem hosszabb (nem kihúzható) pórázon, a tartási engedélyre jogosult felügyeletével szabad. Az ebet a pórázról elengedni és a szájkosarat levenni tilos. Tömegközlekedési eszközön történő szállítás esetén egyebekben a fuvarozási szabályzatok rendelkezéseit is alkalmazni kell.


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.