Felavatták Puskás Tivadar szobrát

Szeretnék további friss híreket kapni!

Leleplezték a telefonközpont feltalálójának, a hazai távközlés megteremtőjének, Puskás Tivadarnak a mellszobrát. A Szombathelyi téren felállított szobor elkészülését a környékbeli lakók kezdeményezték, az ügyet pedig a Magyar Elektrotechnikai Egyesület karolta fel.

A Puskás Tivadar utca szomszédságában, a Szombathelyi téren állították fel a telefonhírmondó feltalálójának mellszobrát. A környéken lakók keresték meg a Magyar Elektrotechnikai Egyesületet, hogy az utcanév nyomán köztéri szobor készüljön a csendes kis térre.

2009 februárjában a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Puskás Tivadar Távközlési Technikum közös emlékbizottságot hozott létre Puskás Tivadar születésének 165. évfordulója alkalmából. Ez a bizottság koordinálta a szobor engedélyeztetéseit, megalkotását és az adományok összegyűjtését.

Az avató ünnepségen beszédet mondott Molnár Gyula polgármester is, aki elmondta, a hely szellemét az itt élő közösség adja, és megköszöni nekik, hogy Újbuda újabb köztéri szoborral gazdagodott. Később dr. Pap László akadémikus, egyetemi tanár, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület tiszteletbeli elnöke emlékezett Puskás Tivadar életútjára. Puskás Tivadar magát a telefonközpontot találta fel, s előbb Párizs, majd - öccse segítségével - Budapest távközlési hálózatát építette ki, ezzel pedig a rádió alapjait teremtette meg.

Forrás: MTI

Újbuda CHAT | Újbuda FÓRUM | Kerületi kisokos_online | Hibabejelentő | KÉPGALÉRIA


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.