Milyen lesz a Gomba a Móriczon?

Több mint félszáz pályamű született a Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba épületének építészeti és hasznosítási ötletpályázatán. A pályázók a hazai gyakorlattól eltérően, az épületfunkcióra, sőt tágabb értelemben “épület ideológiára” is javaslatot tehettek.

A pályázatban díjazott és megvételre került ötletek szinte mindegyike illeszkedik a Bartók Kulturális Városközpont arculatához. A bíráló bizottság döntése értelmében Újbuda Önkormányzata öt alkotást díjazott, valamint további tíz pályaművet megvételben részesített. A két első és három második helyezett pályázóknak Molnár Gyula, Újbuda polgármestere adta át a pénzjutalmakat.

A Gomba épület átépítésének következő fázisában az önkormányzat nyilvános hasznosítási pályázatot ír ki, felhasználva a díjazott és megvásárolt pályaművekben megfogalmazott ötleteket és építészeti megoldásokat.

A bíráló bizottság azokat a pályaműveket értékelte kiemelt helyen, amelyek mertek elszakadni a szokványos épületfunkciótól, értelmezéstől, és építészetileg méltányolható, előremutató megoldást, javaslatot tudtak nyújtani, megőrizve a Gomba műemléki értékeit és a Körtér, valamint a Gomba közel hetven éves elválaszthatatlan egységét.

A 15 alkotás egy-egy részletének kinagyított másolata október végétől a Gomba épület ideiglenes kerítésén (zöld háló) lesz kifüggesztve. Az eredeti teljes tervpályázatokat novembertől pedig kiállítás keretében a nagyközönség is megtekintheti.

Forrás: Újbuda Önkormányzat