Kevés a bölcsi Újbudán

Szeretnék további friss híreket kapni!

A fiatal édesanyáknak nehéz élniük a szabad döntés jogával, hogy otthon maradnak gyermekeikkel, vagy bölcsődébe adják őket, hiszen alig van férőhely. Közben megnyirbálták a családtámogatás rendszerét, ráadásul az utóbbi időben sok munkahely is megszűnt.

Egy kerületi édesanya kereste meg szerkesztőségünket, azt panaszolva, hogy Újbudának nincs elég bölcsődéje. Az egész kerületre (135 ezer lakos) és a kerületben dolgozókra évek óta tíz önkormányzati bölcsőde jut. – Ebben az évben a Szemünk fénye bölcsibe a 20-30 férőhelyre 230 gyerek jelentkezett, a Ménesi úti Pöttöm bölcsődébe a 25 főre 140, és sorolhatnám tovább.

Az önkormányzatnál bizonyára évek óta látják ezeket a számokat, mégsem tesznek semmit. Épülnek a lakóparkok, jönnek a fiatalok (szerencsére), de azzal, hogy hová tegyék a gyerekeket, nem foglalkozik senki. Ráadásul az Újbudán dolgozók ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint akik itt laknak.

Azt hallottam, hogy már a születéskor be kell jelenteni a gyereket a bölcsibe. A megszüntetett önkormányzati bölcsődéket viszonylag alacsony költséggel, újra „működésbe lehetne hozni”, hiszen azok nem minősülnek oktatási intézménynek. A telekértékesítésekből (lakóparkok, bevásárlóközpontok) származó rengeteg pénzből, miért nem lehet fejleszteni is? – teszi fel a kérdést olvasónk.

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot, ahol Vidóczi Andrea médiareferens azt a választ adta, hogy a sajtó kérdéseire ezután a jegyző asszony válaszol, aki sajnos, több mint hat hét elteltével sem reagált.

Jankó István képviselő (család és időügyi tanácsnok) már 2007-ben előterjesztést nyújtott be a bölcsődei férőhelyek bővítésével kapcsolatban. – Sokan nem engedhetik meg maguknak a havi 60-80 ezer forintos magán- és alapítványi intézményeket. A bölcsődék fenntartása drágább, mint az óvodáké, mert több pedagógus kell, miközben az állami normatíva a kiadások alig 40 százalékát fedezi – mondja a képviselő. – Azt javasoltam Krajczár Izabella alpolgármester asszonynak, keressünk olyan épületeket a kerületben, amelyeket visszaszerezhetünk bölcsődéknek. Arról is beszéltünk, hogy megoldás lehetne, ha az épületet az önkormányzat biztosítaná, de a működtetés már üzleti alapon zajlana. A legkézenfekvőbb az lenne, hogy amikor egyegy lakóparkra kiadjuk az engedélyt, a befektetőnek előírnánk bölcsődék és óvodák építését. Sajnos egyik javaslatból sem lett semmi – mondta el Jankó István.

Tavaly télen egy újbudai rendezvényen Dobrev Klára előítéletesnek nevezte azt a vélekedést, hogy az anyáknak otthon kell maradniuk a gyermekeikkel. Molnár Gyula akkor úgy nyilatkozott, igazodva a modern kor igényeihez, vissza kell állítani a bölcsődei hálózatot. Lépés azonban nem történt.

forrás: helyitéma

Várjuk a TE véleményedet is a hozzászólás résznél!


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.