60+ Médiaműhely: Olvasóra vár 80 ezer kötet

Szeretnék további friss híreket kapni!

Nem lettünk olvasó nép, bármekkorák voltak is az erőfeszítések! A múlt az múlt, a jelen gondjaival nem birkózhat meg. Első a megélhetés, a pénz, a fizetni való! Bár a villamoson, buszon némelykor újságot, könyvet tartó kéz mered előre, az emberek tekintete inkább az álláskínálatok után kalandozik.

Pedig nyolcvanezer kötetünk van - mondja Vargáné Vida Emília, a kelenföldi könyvtár vezetője. Ez is a Szabó Ervin-féle hálózathoz tartozik és Budán a második legnagyobb! A beiratkozottak száma 5 ezren felüli, s a nyugdíjasok - mintegy 1300-an -, ennek a negyedét teszik ki. Ha azt tekintjük, hogy a kerület lakossága megközelíti a 140 ezret, s bizony az idősek majd harmadát jelentik, akkor bizony van még mit tenni a betű, a könyv megszerettetésében.

A beszerzésben viszont gondolnak rájuk, úgynevezett "öregbetűs" könyveket vásárolnak, amit könnyebben olvasnak a gyengén látó idősebbek. A vakokat pedig külön szerkezet segíti, amivel a szépirodalmi könyvekben gyönyörködhetnek és más olvasnivalóval bővíthetik tudásukat. Persze, a művek minden korosztályhoz szólnak! A Baba-mama kluboknak, a diákoknak kötelező olvasmányok sorakoznak a polcokon, amelyeken betűrendben található a kötetek.

De lépést tart a könyvtár a napi sajtó útján az idővel is. Megtalálhatók itt a különböző újságok - mindenféle irányzatnak megfelelően -, a magazinok, folyóiratok sorában. Mi több, kölcsönözhetők CD-k, DVD-k, kazetták (külön csekély díjért). Nagy az érdeklődés a "hangos könyvek" iránt, mondja a vezető, Máraitól Rejtő Jenőig /P. Howard/.

Ha valaki kölcsönözni akar, 2800,- forintért egész évre válthat bérletet, 70 éven felül pedig ingyenes a könyvtár szolgáltatása. Amiben még a házhozszállítás is bent foglaltatik, gyengébben mozgók részére. Igazán olcsó szórakozás ez, csak az kell, hogy igénybe vegyék!

Gede Márton - 60+ Médiaműhely

Várjuk a TE véleményedet is a hozzászólás résznél!


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.