Május elseje

Szeretnék további friss híreket kapni!

A munka ünnepét idén 120. alkalommal ünnepeljük. A neves hagyomány nem tőlünk származik. Chicagóból, ahol szintén nem volt emberkímélő a munkaidő a XIX. század végén. Az ipari nagyvárosok munkásai gyakran több mint 10 órát dolgoztak naponta, és az érte járó juttatások nem emelték őket a gazdag emberek sorába. Sőt, igencsak a létminimumon tengődtek, s vágyaik sem szöktek az egekbe, csupán napi 8 órás munkaidőért sóhajtoztak.

S hogy az álmok valóra válhassanak, a három létező legnagyobb amerikai munkás szervezet 1884-ben egyesítette erőit, és arra hivatkozva, hogy ha az érvényben lévő munkaügyi törvényt a követelésüknek megfelelően nem módosítják, akkor 1886. május elsejére általános sztrájkot hirdetnek.

Mivel - az ismeretek ellenére - a beígért időpontig semmiféle változás nem következett be, Észak-Amerika több nagyvárosában is jól szervezett tömegtüntetések robbantak ki. A chicagói munkáltatókat pedig annyira meglepte ez az esemény, hogy a város 45 ezer dolgozójának még aznap megadták a rövidebb munkaidőt.

Két nappal később, május 3-án pedig az IWPA hirdetett gyülekezőt Chicagóba, melyre mintegy 1400 munkás ment el. Épp az egyik főszervező tartotta beszédjét, amikor a rendőrség a békés tüntetők közé lőtt, ezzel négy munkás életét kioltva. Ezen felbuzdulva másnap már kétféle röpirat is közkézen forgott, melyek délutánra újabb gyűlésre invitáltak. A bosszúszomjas üzenet hatására több ezer munkás érkezett, de a kirendelt rendőrfőnök csendes távozásra szólította őket, így csak néhány százan maradtak. Ekkor valaki egy bombát dobott az emberek közé, s a merénylőt ugyan letartóztatták, de pár nap elteltével szabadon is engedték. Azt rebesgették, hogy a rendőrség biztatására cselekedett. A rendőrök azonban újból fegyvert ragadtak, és kétszáznál is több súlyos sérülést és számos halálesetet okoztak, majd a bíróság hét szociáldemokrata és anarchista hangadót helyezett vád alá.

1889-ben a II. Internacionálé Párizsban tartott konferenciáján kimondták, hogy a következő évtől kezdve május elsején világszerte emlékezzenek meg a chicagói munkássztrájkról és mártírjairól.


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.