Irka firka Bodrogitól

Szeretnék további friss híreket kapni!

Irka firka a színházról, gyerekkorról, felnőttkorról és az élet különböző helyzeteiről Bodrogi Gyula előadásában. Ez azonban nem színdarab, hanem a kiváló színész legújabb kötete. A művész elmúlt három évtizedben készült feljegyzéseiből, írásaiból Kaposy Miklós szerkesztésében jelent meg az új, Irka firka című könyv. A XI. kerületi bemutató a Gazdagréti Közösségi Házban volt.

Újbuda díszpolgára, a Nemzet Színésze az eseményen hangsúlyozta: évtizedek óta írja feljegyzéseit kis spirálfüzeteibe, azok anyagából még legalább két könyv kitelne. A képes kötet szerkesztését Bodrogi Gyula barátjára, Kaposy Miklósra bízta, aki végül 68 "irkából" állította össze a mintegy 300 oldalas könyvet. "Én is nemrég olvastam először" - vallotta be a színész.

Kaposy Miklós szerint a könyvvel eltöltött másfél év "nagyon harmonikusan" telt, egy dologban azonban nem értett egyet Bodrogi Gyulával, aki nem akart életrajzi kötetet, így rövid biográfiáját sem engedte feltenni a hátsó borítóra. Az élete során számtalan díjjal és címmel kitüntetett színész saját elmondása szerint kerülni igyekezett a dicsekvést, inkább egyszerű gondolatokat kívánt papírra vetni, amelyek esetleg lehetővé teszik, hogy "elbeszélgessen" az olvasóval, anélkül, hogy találkoznának.

Az Irka firkában helyet kapnak a naplórészletek, a rádióműsorokba szánt írások, a kabaréjelenetek elé szánt konferansziék és az aforizmák, amelyek felidézik Bodrogi Gyula tizenhét főiskolai fegyelmijének történetét, színházi emlékeit, emlékezetes tanárait és pályatársait, és az író megfogalmazza szelíd, de az iróniától sokszor nem mentes véleményét a vele és körülötte történtekről.

Forrás: ujbuda.hu

Várjuk a TE véleményedet, hozzászólásodat is!


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.