Gyereknap története

A magyar gyermeknap egyedülálló. Abban legalábbis mindenképp, hogy május utolsó vasárnapján tarjuk, amely idén a hónap utolsó napjával is egybe esik. Másutt más időpontokban és más-más okból tartanak gyereknapot, ám abban mindenütt megegyezik az ünnep, hogy ilyenkor még inkább középpontba kerülnek a gyerekek, akikre – ha lehet – még nagyobb figyelmet fordítanak a szüleik és programokkal, ajándékokkal kedveskednek nekik.

Bármilyen furcsának tűnik, de ez az ünnep a legfiatalabb a jeles napok sorában. Eredetileg figyelemfelhívó, konkrét dátumhoz nem kötött jótékonysági rendezvények voltak a gyermeknapok, amelyen a vendégek adakoztak a rászorulók javára. A nemzetközi gyermeknapot a világ több országában is megünnepelik, hazánkban 1950 óta május utolsó vasárnapján, mégpedig a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján.

Leggyakrabban májusban rendezték meg, de akadt példa áprilisi és júniusi időpontokra is. Általában kétnapos ünnepséget tartottak, kezdetben szombaton és vasárnap. A két világháború között az adakozással, ajándékozással egybekötött ünnepség később már egész hetes programmá nőtte ki magát. A magyar hagyományokat követő ünnepnek gyermekhét volt a neve, s ezt először 1931 májusában tartották meg és – mint mindig – ekkor is elsősorban jótékonysági céllal.

Uralkodó eszmék jöttek-mentek, a gyermeknap karaktere azonban alig változott az évtizedek során: máig játékos programok, játszóházak, kis színi- és bábelőadások, kirándulások, apró ajándékok várják a kicsiket. Sőt, túllépve a határokat világviszonylatban is egyre népszerűbb eseménnyé vált az évek folyamán. A nemzetek pedig saját hagyományaikat is belevitték az ünnepbe.

forrás: ujbuda pont hu