Római síremlékek a budai hegyvidéken

Domborművekkel díszített római kori síremlékek kerültek elő Budán – a XI. kerületben, a Rupphegy oldalában – földkitermelés során. Lakossági értesítést követően a régészek nagyméretű, díszes sírépítményhez tartozó faragványokat, köztük egy latin nyelvű sírfelirattal ellátott kőemléket találtak.

A BTM Aquincumi Múzeuma 2009. március 23-án értesítést kapott, hogy a XI. kerület egyik kis utcájában egy építkezés munkagödrében réginek tűnő, faragott kőtömbök hevernek.

A múzeum régészei egy órán belül a helyszínre érkeztek és megállapították, hogy a földmunkák során előkerült hat nagyméretű, faragott kőtömb a római korból származik. Az egyiken egy oszlopok között, oltáron álló férfialak domborműves ábrázolása látható.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a XI. kerület jegyzőjének rendelkezései szerint a kőemlékeket a részletesen megvizsgáltuk és beszállítottuk az Aquincumi Múzeumba.

A kövek megfordítása és kiemelése során derült ki, hogy az emberalakos kőtömbön kívül még két összetartozó kövön hatsoros sírfelirat olvasható. A felirat alapján a sírkövet egy kelta származású, de már római polgárjoggal rendelkező család állította. E személyek egyike egy lovas segédcsapat (ala I Thracum) veterán katonája volt.

A most előkerült kövek legalább két, de nem kizárt, hogy három, a Kr. u. 2. század végén – 3. század elején készült díszes sírépítményhez tartozhattak. Hasonló síremlékek általában villagazdaságok mellett, gazdagabb társadalmi réteg temetkezéseinél fordulnak elő Pannoniában.

A mostani felfedezés igen jelentős, mivel a budai hegyvidék ezen részén korábban még nem került elő ilyen kora római lelőhely. Könnyen lehetséges, hogy a közelben még felfedezésre vár egy, még ismeretlen római villaépület, vagy kisebb település is.

A Budapesti Történeti Múzeum ezúton is szeretné kifejezni nagyrabecsülését annak a személynek, aki a leletek értékét először felismerte és azokról értesíttette a Múzeumot, ezzel is hozzájárulva egy fontos kulturális emlék megóvásához!

Beszédes József – Lassányi Gábor régész