Megújul a Márton Áron tér

A Márton Áron tér (korábban Farkasréti tér, azt megelőzően Kiss Ferenc tér) átépítésének első lépéseit teszi meg Önkormányzatunk lakossági és képviselői kezdeményezésre.

Az Önkormányzat elkészített egy vitaindító elképzelést a tér felújítására. Arra szeretnénk ösztönözni minden kedves érdeklődőt, lakóhelyéért tenni akaró polgárt, hogy írja le véleményét, ötleteit, elképzeléseit a tér átalakításával kapcsolatban.

Kérjük ötleteiket a varosuzo.ujbuda.hivatal@ujbuda.hu e-mail címre küldjék el 2009. április 30-ig, ezzel is segítve munkánkat.

Az Önkormányzat két, egymástól független ütemet bocsájt most vitára, ezek röviden a következők:

1. A téren a használhatóság érdekében legsürgősebben elvégzendő feladatok:

XI. kerületi oldal:

-BKV épülethez csatlakozó bódék engedélyeinek felülvizsgálata, esetleg lebontása

-Helyettük a meglévőkkel megegyező minőségű pavilonok telepítése

-Az elromlott villamosvágány váltó kijavítása a hurokvágány használatának megszüntetése érdekében

-A temetőbejárat zebrával való ellátása (közös a XII. kerülettel), a becsatlakozó járdaszakasz kiépítése, parkolás-gátló oszlopokkal való levédése

-A nagy közlekedő-téren padok, fák és növénytartók elhelyezése, esetleg egy ivókúttal kiegészítve

-Támfal tetejénél kerítés melletti szakasz kitakarítása

2. A tér teljes átalakításának vitaindító koncepcióterve

-Érdi út nyomvonalának lejjebb húzásával a XII. kerületi oldal járda szakaszának megszélesítése, így lehetőség nyílik buszöböl és méltó temetőbejárat kialakítására, valamint a Márton Áron szobor megfelelő elhelyezésére. Ezzel a nyomvonal korrekcióval a korábbi szűk, szögletes kanyar is megszűnik, parkolók is létesíthetők.

-A volt ravatalozó épület felújítása, a tér központi épületének megfelelő minőségben.

-Fővárosi védettségű régi WC épület felújítása.

-Buszöböl kialakítása az Érdi út XI. kerületi oldalán, esetleg parkolók létesítésének lehetősége.

-Zebra építése a temető bejárathoz, valamint a megváltozott forgalmi rend miatt szükséges helyekre

-Kettős körforgalom kialakítása.

-Villamos végállomás áthelyezése a tér megnyitása érdekében, mellette a BKV épület újjáépítése új építészeti megformálással, nyilvános WC elhelyezési lehetőséggel.

-Hurokvágány megszüntetése, területének nagy részén pihenőpark létesítése.

-Igényes, hangulatos főtér kialakítása a villamos végállomás és az Érdi út között, itt különböző árusító pavilonok, egységes parkbútorok, ivókút, köztéri óra és fák elhelyezése.

-Sasadi úti buszmegálló buszöböllel való kialakítása a támfalba való besüllyesztéssel, mellette – kihasználva a terepviszonyokat – olaszlépcsős parki főbejárat kialakítása.

-Pihenőpark kialakítása: főbejárat a Sasadi út felől, itt reprezentatív pihenőtér, ahonnan a fő közlekedési irányokba parki utak indulnak. Ligetes fatelepítés és igényes, virágos növényekben gazdag növénykiültetés készítése. A park a villamos végállomás felől is nyitott, a főtér fáival együtt nagy zöld lombtömeget adó, egymással szinte egybefolyó, árnyas pihenőhelyet képeznek.

Szőke Gábor

Városüzemeltetési Igazgató