A női lapok szerepe napjainkban

A klasszikus női hetilapok piacát a Nők Lapja és a Kiskegyed uralja. A hölgyeknek szóló magazinokon belül az olcsó és a sztárlapok térnyerését inkább a közepes példányszámú kiadványok érezték meg.

Elsősorban a nők szórakoztatását tűzte ki célul a Hölgyfutár című, meglehetősen populárisnak számító lap, ezért kottákat, szabásmintákat, verseket és elbeszéléseket közölt. Mindezt épp 160 évvel ezelőtt, az első magyarországi női hetilapként. 1849 óta “kissé” átalakult a hölgyek érdeklődési köre. Jelenleg – ha csak a női hetilapokat nézzük – akkor három jól elkülönülő piaci szegmens létezik. A klasszikus hetilapok közé sorolhatjuk a két “nagyot”, a Nők Lapját és a Kiskegyedet, rajtuk kívül a Meglepetést és a Tinát, továbbá két kéthetente megjelenő lapot, a Maximát és a Hölgyvilágot. Hosszú éveken át az ilyen jellegű magazinok jelentették a tipikus női hetilapot.

A 90-es évek végén újabb piaci alkategória nyílt a sztárokkal foglalkozó női lapok képében, idesorolható a Best, Hot!, Story hármas. Az olcsó lapok szegmense még újabb kategória, ez 2005-től a Blikk Nők és a Sikk megjelenésével vált jelentőssé.

forrás: FN.hu