Vértanúk emlékére

2008. október 6-án reggel, az egyik rádióban elhangzott az az állí­tás, mely szerint az iskolák ma már nem emlékeznek meg kellő hangsúllyal az aradi vértanúk kivégzésének napjáról. Ezzel magyarázzák, hogy az emberek többsége nem tudja felsorolni a honvédtábornokok nevét…

A Gazdagrét-Csikihegyek Általános Iskolában az iskola minden tanulójának részvételével a Vértanúk Ligetében emlékezünk meg a szabadságharc honvédtábornokainak kivégzéséről. A Vértanúk Ligete iskolánk udvarán található; 13 dí­szfát telepí­tettünk, a liget szélére pedig egy kopjafát állí­tottunk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve.

Az osztályok – ünneplőbe öltözve – a Vértanúk Ligetével szemben sorakoznak fel. Az emlékező mĹąsor keretében minden osztályból 2-2 képviselő egy – honvédtábornok nevét viselő – táblát helyez fel a kijelölt fára, majd mellé köt egy nemzeti szí­nĹą és egy fekete szalagot.

Ezután mécsest helyeznek el a fa mellé, majd a megemlékezés további részében dí­szsorfalat állnak. A kivégzett miniszterelnök nevét és a tisztelet koszorúját a kopjafára helyezik el (hagyományaink szerint) az első osztályosok. Az emlékezés egy perces néma vigyázzállással fejeződik be.

Ezzel a hagyománnyal méltóképpen megemlékezünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártí­rjairól. Iskolánknak pedig nincs olyan tanulója, aki már alsó tagozatban ne ismerné a honvédtábornokok nevét.

forrás: ujbuda.hu