Olvasni tanulni segí­tenek a mentorok Újbudán

Szeretnék további friss híreket kapni!

A Civil Vállalkozások nevĹą civil szervezet mentorprogramja keretében az 55 év felettiek külön foglalkozásokon segí­thetik az általános iskolás diákokat az olvasás elsajátí­tásában. Az amerikai példa végre itthon is nyitott fülekre talált a Bocskai és Petőfi Általános Iskolákban.

A Senior Mentor Program Bocskai Iskola-beli sajtótájékoztatóján a program védnöke Békés Pál í­ró szólalt fel először. A számos sikeres gyermekkönyv szerzője elmondta, a mai iskolai oktatásból hiányzik az egyéni, szeretetteljes odafigyelés. Ez persze nem az iskolák hiányossága, hiszen egy harminc fős osztályban képtelenség minden tannulóval egyénileg foglalkozni - tette hozz az í­ró. Az amerikában már régóta bevált módszerként alkalmazott program szerint 55 éven felülieket pályáztatnak meg a másodikos, harmadikos diákok olvasási korrepetálására. Ez egy 45 perces, családi hangvételĹą foglalkozást jelent egy éven keresztül.

A mentoroknál nem alapkövetelmény a pedagógiai végzettség, de mindenképpen előnyt jelent. Fontos azonban az elkötelezettség a fiatalokkal való munka és kapcsolatépí­tés iránt. Feith Bence, a Bocskai Iskola igazgatója szerint ez a tanár-diák kapcsolat mindkét oldalról segí­tséget jelent. Számos idős például tettvággyal, és aktivitással vonul nyugdí­jba, íy ők örülnek a szép feladatnak. Jelentős szakmai és élettapasztalatuk ráadásul nagy előnyt jelent a nevelésben. A diákok oldalán pedig gyakran gondot jelent a tananyag határidőre való teljesí­tése, ami sok diák lemaradását eredményezheti.

Békés Pál az uniós statisztikákra is figyelmeztetett, melyek a magyarok olvasási képességeinek alacsony szintjét emlegetik. A módszer több okból is hasznos - folytatta az igazgató - hiszen a személyes kapcsolat nemcsak a tanulási folyamatot segí­ti, de a gyerekek mentálhigiénés problémáira is gyógyí­rt jelenthet. Feith Bence azt is hozzátette, a rossz gyerek általában csak magára akarja hí­vni a figyelmet, kiondatlanul is azt kéri: foglalkozz Velem! Erre jelenthet megoldást a Senior Mentor Program.

Forrás: Újbuda Önkormányzat


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.