Kolonics György Újbudán kezdte pályafutását.

Elhunyt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus. Baráth Etele, a sportági szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, Kolonics edzés közben rosszul lett egy résztáv végén, rádőlt a kí­sérő motorcsónakra, majd elvesztette eszméletét. A parton rögtön megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült, a kiérkező mentők pedig már nem tudtak segí­teni rajta.

A szövetség honlapja szerint a Bp. Spartacusban adta a kezébe a kenulapátot Nótárius József, de Kolonics még ifjúsági korában átigazolt a Csepelbe, ahol azóta is Ludasi Róbert vezette az edzéseit. A világbajnokságon 1991-ben, Párizsban mutatkozott be, ahol a két kenu négyesben indult, s vb-újoncként ötödik és hatodik helyen végzett.

Egy év múlva már kiharcolta az olimpiai indulás jogát is, ekkor a két páros számban – mindkettőben Pálizs Attilával – versenyzett, s ötödik, illetve hetedik helyen végzett. Egy év múlva talált rá partnerére, Horváth Csabára, akivel szinte évről évre maguk mögé utasí­tották a világ legjobbjait.

Diadalsorozatuk 1993-ban kezdődött, amikor 500 párosban először győztek együtt, de Kolonics tagja volt a győztes négyesnek is, s egyes kenuban 500 méteren ezüstérmet is nyert. 1994-ben, három számban is együtt indult Horváthtal a két rövidebb párosban és a 200-as négyesben összesen három ezüstöt nyert, aranyérmet pedig az 1000 méteren induló négyes győzelme után.

Ha pusztán a megszerzett aranyérmek számát tekintjük, az 1995-ös vb hozta számára a legnagyobb sikert, Duisburgban ugyanis ötször állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Kenu kettesben – Horváthtal – mindhárom távon, kenu négyesben pedig a két rövidebb távon. Kilencedik és tizedik világbajnoki cí­mét egyaránt Dartmouthban szerezte, párosban és négyesben egyaránt 500 méteren, s két ezüstérmet is kiharcolt a leghosszabb távú párosban és a legrövidebb távú négyesben.

Kétszeres Európa-bajnok, 1997-ben Plovdivban Horváth oldalán, 1000 méteren és a négyesben 500 méteren is az első lett. Két Eb-ezüstjét is itt szerezte az 1000 méteres párosban és a sprinttávon négyesben. Pályafutásának egyik legnagyobb sikerét az atlantai olimpián érte el, az 1000-en megszerzett bronzérem után, az esélyesség terhétől nem összeroskadva, állandó partnerével 500 méteren sikerül elsőként áthaladni a célvonalon.

“Koló” tizenhárom világbajnoki arany után 1999-ben, az egyesben is próbára tette magát, de a kí­sérlet nem járt sikerrel. Sydneyben azután a hullámzó ví­zen mégis egyesben szerezte újabb olimpiai bajnokságát. Ezt követve a fiatal Kozmann György személyében újabb társat választott. Athénban kellemes meglepetésre az értékes harmadik helyen végeztek, majd 2006-ban, a hazai világbajnokságon a legjobbak voltak.

A rendkí­vül szerény bajnok ugyan már harmincévesen abba akarta hagyni, de 36. születésnapja után is rendkí­vül nagy akarással készült ötödik olimpiai részvételére, Pekingben Kozmann-nal 500 és 1000 méteren indultak volna párosban…

forrás:ujbuda.hu