Ökoturisztikai fejlesztés a budapesti Sas-hegyen

Szeretnék további friss híreket kapni!

Budapest, 2008. június 13., péntek (MTI) - Az Európai Unió 51 millió forintos támogatásával új tanösvény épült a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen, a fogadóépületben pedig új állandó kiállí­tás létesült.

"Világviszonylatban egyedülálló, hogy egy kétmilliós fővárosban olyan természeti értéket képviselő területek vannak, mint a 30 éves Budai Tájvédelmi Körzet és az 50 éves Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület" - idézi a Környezetvédelmi és Ví­zügyi Minisztérium közleménye Szabó Imre környezetvédelmi és ví­zügyi minisztert, aki pénteken felavatta az EU Interreg programjának támogatásával épült tanösvényt és a fogadóépületben berendezett kiállí­tást.

A lakóházak közül kiemelkedő kettős dolomitkúp, a Sas-hegy igazi természetes sziklakert, amely olyan ritka fajoknak ad otthont, mint a pannon gyí­k, a haragos sikló és a jégkorszaki maradványként számon tartott csikófark törpecserje. A szinte a város közepén fekvő 30 hektáros természetvédelmi területre évente több mint 30 ezren látogatnak el.

A Duna-menti ökoturisztikai fogadóhelyek fejlesztése cí­mĹą Interreg program támogatásával 2,5 kilométer hosszú tanösvény épült a hegyen. A hét állomáson a látogatók egyebek mellett megtudhatják, hogy mi az a dolomitjelenség, és hogy milyen jellegzetes geológiai formákat hoz létre a héví­ztevékenység. A Menedék a betontengerben cí­mĹą akadálymentesí­tett kiállí­tás a Fekete-erdőtől a Fekete- tengerig bemutatja az összes Duna menti védett területet, illetve a Sas-hegy történetét és kincseit.

A sas-hegyi bemutatóhely megújí­tása része azoknak a terveknek, amelyeket 2013-ig kí­ván megvalósí­tani a Környezetvédelmi és Ví­zügyi Minisztérium (KVM). Ebben az időszakban uniós forrásból 46 milliárd forint áll rendelkezésre természetvédelmi és ökoturisztikai fejlesztésekre. 2002 óta már 33 beruházás megvalósult. Egyebek között megépült a kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a mexikópusztai Oktatóközpont és a poroszlói ví­zisétány - áll a KVM pénteki közleményében.

Forrás: MTI

[Beküldte Admin (Petike)]


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.