Feneketlen-tó helyzete

Szeretnék további friss híreket kapni!

Nem a politikának, hanem a szakembereknek a kezébe kell helyezni a Feneketlen-tó sorsát. Újbuda kész átvenni a Feneketlen-tavi parkot, és a tó állapotát folyamatosan nyomon követni.

Molnár Gyula polgármester a MĹąegyetem szakmai segí­tségét kérte annak kapcsán, hogy különböző hí­rek jelentek meg a sajtóban a Feneketlen-tó ví­zszintváltozásáról.

Az egyetem Mérnökgeológiai Tanszéki Csoportjának jelentése megállapí­tja a következőket:

A tónál az elmúlt évtizedekben fél méteres ví­zszintingadozás előfordul, ezt az értéket a mostani ví­zszint csökkenés nem lépi túl, a kb. 40 centiméteres ví­zszint csökkenés elvileg minden évben jelentkezik.

A tavat a környékbeli talajví­z tölti fel, ami északi, észak nyugati irányból déli, délkeleti irányba áramlik, azaz a Gellérthegy felöl érkezik.

A MĹąegyetem szakértői is leszögezik, hogy a tó vizének csökkenés nem hozható közvetlenül összefüggésbe a metró épí­tésével, ami a metró mellett létesí­tett talajví­zszint-észlelő kutak adatsorai is igazolnak.

Június 6-án az Újbudai Polgármesteri hivatalba hí­vott össze megbeszélést Molnár Gyula az érintett fővárosi és mĹąegyetemi szakemberekkel.

Molnár Gyula bejelentette, hogy a szakemberek javaslatára ví­zpótlást végeznek a tavon, amelynek költségét a kerületi önkormányzat viseli. A további lépésekre, a további szükséges vizsgálatokra a fővárosi önkormányzat szakemberei tesznek javaslatot és a beterjesztik a főváros Városüzemeltetési bizottsága elé.

A Feneketlen-tó az 1870-es években alakult ki egy agyagbánya gödör helyén. A tó lefolyástalan, a vizét a környező talajví­zből nyeri. A Feneketlen-tó 209 méter hosszú, 60 méter széles, maximális mélysége 5,4 méter.

[Beküldte Macilaci1000]


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.