A Fővárosi KözgyĹąlés támogatja az 5 %-os távhő áfát

Szeretnék további friss híreket kapni!

A Fővárosi KözgyĹąlés támogatja az 5 %-os távhő áfát

Hagyó Miklós módosí­tó indí­tványával egyhangúan fogadta el a Fővárosi KözgyĹąlés azt a javaslatot, amely a távhőszolgáltatás 5%-os áfa-kulcsba sorolását kezdeményezi. Az intézkedés országosan mintegy 640 000 távfĹątéses lakásban élő család anyagi terheit csökkenthetné.

A távfĹątés dí­ja átlagosan 20 százalékos versenyhátrányban van az egyedi gázfĹątéshez képest, melynek leküzdése nehéz, de nem lehetetlen. A módosí­tó indí­tvány szerint a dí­jak csökkentéséhez a következő lépésekre van szükség:

1. A távhőszolgáltatásban a hőt földgázból állí­tják elő. A jelenlegi gázárakban a hatósági árszabályozás dí­jelemeiben szükséges egy kifejezetten nagyfogyasztói lakossági távfĹątési gázár-kategória bevezetése. Ezzel a kategóriával a hődí­j elemei csökkenthetők.

2. A távhőfogyasztók kedvezményben részesí­tése az általános forgalmi adóról szóló törvény módosí­tásával, valamint az összes távhőfogyasztónak az alanyi jogon járó környezetterhelést csökkentő kedvezmény biztosí­tásával.

3. A távhő fogyasztókat segí­teni kell abban, hogy épületeiket, lakásaikat önállóan szabályozni tudják. Erre szolgál az ÖKO-Program. 2008-ban az ÖKO-Program keretösszege 1,5 Mrd forint. Ez országos szinten 28.000 lakásban segí­ti a beruházás terheinek csökkentését. A szabályozással átlagosan 15%-os hőmennyiség megtakarí­tást tudnak a fogyasztók elérni.

A Fővárosi Önkormányzat a budapestieket azzal is segí­ti, hogy a Főtáv által a mĹąködési hatékonyságnövelésből megtakarí­tott közel 3 Mrd Ft-ot visszaadja nekik alapdí­jcsökkentés formájában. A programra a február végi meghirdetése óta folyamatosan érkeznek a felkérések.

Látható, hogy a programra biztosí­tott keretösszeg nem elegendő, ezért javasoljuk az ÖKO-Program jelenlegi, 1,5 Mrd Ft-os támogatását 8 Mrd Ft-ra megemelni.

forrás: budapest.hu


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.