gerincprogram indul Újbudán

Újbudán egy prevenciós gerincprogram indul a közeljövőben – többek között erről tájékoztatott Dr. Varga Péter Pál, a Magyar Ortopéd Társaság elnöke, aki látogatást tett Molnár Gyula polgármesternél, hogy megvitassák a program terveit.

A nemzetközi tapasztalatokat is szerzett orvos elmondta, a gerincproblémák itthon és világszerte is népbetegségnek számí­tanak, Magyarországon a felnőtt lakosság 80%-a érintett az ügyben. Prevenciós programok már 15 éve mĹąködnek hazánkban kisebb-nagyobb sikerekkel, de átfogó, népegészségügyi programként most válhat teljessé a kezdeményezés – tette hozzá Dr. Varga.

A program egyik vezetője Dr. Somheyi Annamária arról tájékoztatott, a program jellegzetessége, hogy már az óvodákban és iskolákban megkezdik a helyes testtartás elsajátí­tásának alapjait, ezt pedig a testnevelés órák keretében oktatják majd a frissen felkészí­tett tanárok. Emellett mesejátékok és egy speciális ékpárna segí­ti majd a kicsiket a helyes tartás megtanulására.

Az orvosok a program jelentősségét hangsúlyozva elmondták, ha a törzsizom gyerekkorban gyenge, kevesebbet tud mozogni, íy pedig a szí­v és a tüdő nem fejlődik ki elégségesen. Az egészséges felnőtt szervezet kialakulása tehát a gerincünknél kezdődik.

Forrás: Újbuda Önkormányzat

[Beküldte Admin (Petike)]