Nincs alternatí­vája a Farkasréti Iskolának

Szeretnék további friss híreket kapni!

ÚJABB FEJLEMÉNYEK A FARKASRÉTI ISKOLA ÜGYÉBEN!

A családok felét érintené közvetlenül is anyagilag a Farkasréti Általános Iskola magánkézbe adása, akiknek egyik gyermeke már idejár – derül ki az SZMK által a szülők körében végzett felmérésből. A szülők 41%-a a jelenleg farkasrétis gyermekét is átí­ratna egy másik önkormányzati iskolába, mert nem tudná finanszí­rozni a tandí­jat, vagy vállalni a két iskolába való járást. 403 család válaszaiból kaptunk képet arról, miért pótolhatatlan az iskola a környék számára.

Demográfiai mutatókra hivatkozva próbálja magánkézre játszani az iskolát a XI. kerületi önkormányzat MSZP-SZDSZ frakciója. A szülők körében végzett felmérés gyarapodó sasadi lakosságot támaszt alá: a jelenleg ebbe az iskolába járó gyermekek családjainak felében három vagy több gyermek él – azaz nagycsaládos. Ezzel megegyező arányú azon családok száma, ahol van kisebb testvére a jelenleg iskolás tanulónak, és a szülők ugyanúgy a Farkasrétibe szeretnék í­ratni a kistestvért is majd.

A családok csak 12%-a tudna/akarna tandí­jat fizetni a kisebbek után, hogy ne kelljen iskolát váltaniuk. Harmaduk vállalná, hogy két külön iskolába hordja reggelente a gyermeket. A szülők 41%-a a jelenleg farkasrétis gyermekét is átí­ratna egy másik önkormányzati iskolába, mert nem tudná finanszí­rozni a tandí­jat, vagy vállalni a két iskolába való járást. A válaszadók 87%-ának gondot okozna egy másik iskola kiválasztása, lévén a Farkasréti az egyetlen alapfokú oktatási intézmény Sasadon.

Miért ragaszkodnak a szülők, a gyerekek, a tanárok és az egész környék az 1931. február 19-én megnyí­lt iskolához? A kérdőí­v alapján döntő az iskola jó hí­rneve, felszereltsége (uszoda, tornatermek), és közelsége - és fontos szempont, hogy a környékbeli gyerekekkel járhassanak a sasadi tanulók iskolába. Az iskola jelenlegi tanári karával és az iskola jelenlegi szellemiségével a szülők 95%-a elégedett. (Január 10-15. között az iskolába járó 580 gyermek szülei körében végzett felmérést az SZMK.)

A kényszerĹą iskolaváltás következményei lehetnek: évi 43 tonna CO2 többlet-kibocsátás a környéken a megnövekedett autó-forgalom miatt; 4,4 millió Ft többletköltség BKV bérletre; akik inkább gyalog járnának, azok évente Budapest - Nyí­regyháza - Budapest távolságot tennének meg, iskolatáskával a hátukon.

Néhány idézet a szülőktől, a kérdőí­vekről:

„Kifejezetten azért jöttünk ide, mert önkormányzati; nem extra, válogatott gyermekek járnak ide, hanem mindenféle társadalmi, anyagi stb. helyzetĹą gyerek.”

„Felháborí­tónak tartom, hogy az eddig megismert egyetlen pályázó a legfontosabbnak tartja a fogyasztói társadalomra nevelést, valamint TV stúdió látogatását, az ének angol nyelvĹą oktatását. Ez elfogadhatatlan! ”

„Az iskola átadása nem oktatási kérdés, pénzről szól a dolog és egyes körök érdekeiről.”

„A fenntartóváltás fő problémájának azt tartom, hogy Sasad lakóközösségét teljesen szétzilálná gyermekeink szerteszét széledése.”

„Három kisebb gyermekünk is ide járna, ha tandí­jmentes maradna… így most vagy a nagyobb gyerekemet szakí­tom ki a szeretett közösségéből, vagy pedig a kicsikkel ingázunk a kerület más pontjára. Milyen helyzet lesz ez nap mint nap?!?”

Felmerült Lakos Imre alpolgármester személyes érintettsége az ügyben. A Heti Válasz újságí­rójának kutatása nyomán ugyanis kiderült, hogy egyik gyermeke (a 14 éves Ádám) abba a középiskolába jár első osztályba, amelyet az az Alapí­tvány a Pasaréti Gimnáziumért mĹąködtet, amelynek ajánlatából született a privatizációs előterjesztés. (Az iskola végzős diákja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Bálint nevĹą fia is.) Az októberben leadott ajánlat számsorai meglepően pontos belső infomációkon alapulhattak. A mindössze másfél oldalas anyag egy az egyben képezte az előterjesztést, szakmai vagy jogi kiegészí­tés, vizsgálat és indoklás nélkül.

Forrás: A Farkasréti Iskola Szülői Munkaközössége

A kérdőí­v kiértékelését megtekintheted EZEN A LINKEN !

Szólj hozzá Te is a témához!


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.