Farkasréti Általános Iskola – a döntés!

Szeretnék további friss híreket kapni!

Elutasí­totta 2007.december 19-én délelőtt a XI. kerület képviselőtestülete az 1200 szülő és a tanári kar kérését, amikor megszavazta, hogy a polgármester kezdjen tárgyalásokat a Farkasréti Iskola magánkézbe adásáról. Sasad egyetlen általános iskolájáról való lemondás a körzetről való lemondással egyenértékĹą. Az itt felnövő jövő generáció szegregálódik: aki nem tudja megfizetni az évi többszázezer forintos tandí­jat, az az önkormányzat javaslata szerint járjon a két gazdagréti iskola egyikébe – busszal. A szülők jogi lépésekre készülnek.

Sajnos egyértelmĹąvé vált, hogy nem szakmai okok állnak az előterjesztés és a döntés mögött, mert minden szakmai érv ellenére egyöntetĹąen frakciók mentén szavazott a testület. A hosszú vita során nem sikerült érdemi indoklást adnia az előterjesztőnek, miért ragaszkodik éppen a Farkasréti Iskolához, mikor a kerület legtöbb intézményével szemben az 100%-os kihasználtsággal mĹąködik. Az önkormányzat által definiált körzetben még két iskola mĹąködik, de jóval távolabb, a Gazdagréten, évek óta 60%-os létszámmal.

A kerület vezetésének célja egy emelt szintĹą fizetős iskola kialakí­tása, amit viszont nem mindenki vehetne igénybe. E döntés következményeit előrevetí­tve a körzet 3 iskolája között éles határ fog húzódni: a Farkasrétibe járhatnak majd akár egész Budáról és az agglomerációból a gazdag családok gyerekei - s aki ott él, de 2-3 gyermeke után nem képes megfizetni a tandí­jat, viheti őket busszal Gazdagréti Lakótelep egyik iskolájába.

Az önkormányzat január elején kezdi meg az egyeztetéseket az iskola kiszervezéséről. ígéretük szerint ebbe a folyamatba már bevonnák a tanárok és a szülők képviselőit. Az eddigi egyetlen alapí­tványon felül más is pályázhat a mĹąködtetésre – bár a pályázati feltételek még nincsenek megfogalmazva.

Felvetődött, hogy a májusban elfogadott kerületi oktatási koncepcióban (amikor számos iskola összevonásáról döntött a testület) egyáltalán nem szerepel utalás a Farkasréti Iskola kiszervezéséről, íy egy ilyen fajsúlyú döntéshez először a koncepciót lenne szükséges módosí­tani, de a testület ezt elutasí­totta.

Forrás: A Farkasréti Általános Iskola Szülői Munkaközössége

Kiváncsiak lennénk a Te véleményedre is. Szólj hozzá a témához a "hozzászólások-nál"


Miről olvasnál szívesen itt a portálon?

Kérjük írd meg nekünk.
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Név*:

E-mail cím*:

Üzenet (röviden, 1 mondatban)* :

A javaslatok a szerkesztőség e-mail címére érkeznek. Azt a honlapra nem tesszük ki. Köszönjük.