Illegális árusok

Lépten-nyomon találkozunk dobozból vagy kisasztalról zöldséget, gyümölcsöt, édességet, kávét, elemet, ruhanemĹąt, és kit tudja még, mi mindent kí­náló alkalmi árusokkal. Sokan vásárolnak az olcsónak tĹąnő portékából, a jó üzlet reményében, mert manapság minden fillér, forint számí­t.

Olcsó húsnak azonban hí a leve. Gyakran lejárt szavatosságú élelmiszerek találnak ily módon gazdára, holott nem biztos, hogy a 3-4 szelet csokoládé 100 forintért történő vásárlása megéri, ha beleszámí­tjuk azt a gyógyszerköltséget is, amit az esetleges gyomorrontás miatt kell kifizetni, nem is beszélve arról, hogy sokan gyermekeknek szánják az édességet, a gyümölcsöt.

Az áruk eredete is kétséges, annak származásáról beszámolni ritkán tudnak, gyakran lopott termékről van szó, ezért számlát sem állí­tanak ki, a későbbi reklamáció ezért lehetetlen, pedig szinte bizonyos, amihez íy jutunk hozzá, bármi legyen is az, silány minőség.

Sajnos egyre többször fordul elő az is, hogy ugyan fizetnek az áruért, de csak fĹąrészporral kitömött dobozt kapnak cserébe pénzükért.

A munkahelyükre vagy haza sietők nem ritkán 9-10 egymás mellé települt árust kerülgetnek a forgalmas aluljárókban, és kénytelenek elviselni az alkalmi kereskedők által ott ďż˝felejtettďż˝ piszkot, szemetet is.

A közterületeken engedéllyel nem rendelkező árusok az engedélyek beszerzésének elmulasztásán kí­vül az adók elcsalásával is megkárosí­tják a közösséget.

A közterület-felügyelő kötelessége, hogy a közterület-használat szabályait be nem tartó illegális árussal szemben helyszí­ni bí­rságot alkalmazzon, vagy az illetékes szabálysértési hatósághoz szállí­tott ďż˝visszatartott áruďż˝ leadása mellett feljelentse a szabálysértőt.

Amennyiben kérdése vagy észrevétele van, kérjük, hí­vja a felügyelet ingyenesen hí­vható 06-80-220-220 vagy 06-80-330-330-as zöldszámait, segí­tse munkánkat, hogy mi is segí­thessünk a fővárosiaknak.

Forrás: BĹąnmegelőzési Osztály, Fővárosi Közterület-felügyelet – www.ujbuda.hu

[Beküldte Admin (Petike)]